Heeft Botox toch nadelen?

Een paar kleine prikjes en je rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Botox heeft vele fans – en dat is niet voor niets. Maar minder bekend is dat Botox toch ook een paar schaduwkanten heeft.

Botox, de populaire afkorting van het middel botuline toxine, is vooral bekend als rimpelvervager. De stof blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren. Wanneer spieren niet meer bewegen, blijft ook de bovenliggende huid bewegingsloos. Daardoor verdwijnen mimiekrimpels als sneeuw voor de zon. Het effect is tijdelijk, na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt. Botox werkt met name goed bij expressierimpels zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdrimpels. Daarnaast kent het middel ook veel extra indicaties. Zo kunnen bijvoorbeeld tandenknarsen, een ‘gummy smile’, putjes in de kin, migraine en overmatig zweten prima met botox behandeld worden.

Ongewenst effect

Botox werkt fantastisch, maar alleen wanneer het middel zeer exact gedoseerd ingespoten wordt op precies de juiste plek. Wordt er te veel ingespoten of mist de arts net het bedoelde spiertje, dan ontstaat een ongewenst effect. Zo kan bijvoorbeeld een ooglid omlaag gaan hangen, of er ontstaan zogenaamde ‘Dr. Spock wenkbrauwen’. Wordt er te veel botox in het voorhoofd gespoten, dan worden de wenkbrauwen niet subtiel gelift zoals de bedoeling was, maar zakken ze juist omlaag. Deze missers zijn niet blijvend; wanneer het middel is uitgewerkt verdwijnen ook de ongewenste effecten. Helaas bestaat er voor botox geen middel dat de prik ongedaan kan maken (zoals voor bijvoorbeeld hyaluronzuurinjecties wel kan). Afwachten is dus de enige optie. 

Deukjes en rimpels

Voor zover bekend heeft botox geen nadelige effecten voor de gezondheid. Soms wordt er tijdens het prikken een bloedvaatje geraakt. Er ontstaat dan een kleine bloeduitstorting die na een paar dagen vanzelf wegtrekt. Maar de gladde, rimpelloze uitstraling die een goede botoxbehandeling geeft, kan wel verslavend zijn: wie eenmaal begint, wil vaak meer. Ook omdat andere rimpels opeens extra op gaan vallen wanneer bijvoorbeeld het voorhoofd volledig gladgestreken is. Er wordt gezegd dat botox zonder problemen herhaaldelijk gebruikt kan worden, maar inmiddels is bekend dat het langdurig stilleggen van spieren atrofie veroorzaakt. De spier verschrompelt dan en dat wordt zichtbaar als een deukje in de huid. 

Op plekken waar de huid niet meer beweegt, neemt de doorbloeding af en gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Op die manier werkt botox dus huidveroudering in de hand. Ook kun je er nieuwe rimpels van krijgen: andere gezichtsspieren gaan de functies van de uitgeschakelde spieren namelijk compenseren. Er ontstaan dan bijvoorbeeld rimpels op onnatuurlijke plekken, zoals aan de zijkant van de neus. Dit typische verschijnsel wordt ook wel een ‘botox-neus’ genoemd. 

Sneller oud door Botox 

(geschreven door www.beautyspot.nl)

 

Beauty Within werkt tot in de diepste huidlagen tegen de veroudering met de producten van Société Provençale d'Aromatherapie.