Collageen en Astaxanthine

Astaxanthine: De Rode Kracht in Collageensupplementen

Astaxanthine is een opvallende toevoeging in de wereld van collageensupplementen. Dit krachtige carotenoïde pigment, bekend om zijn felrode kleur, biedt tal van potentiële gezondheidsvoordelen. Laten we dieper ingaan op wat astaxanthine precies is, de mogelijke voordelen voor de gezondheid en waarom het een waardevolle aanvulling is in collageensupplementen.

Wat is Astaxanthine?

Astaxanthine behoort tot de groep carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen die verantwoordelijk zijn voor de levendige kleuren van veel groenten en fruit. Bekende voorbeelden van carotenoïden zijn bètacaroteen (oranje kleur in wortels) en lycopeen (rode kleur in tomaten). Astaxanthine wordt geproduceerd door microalgen zoals Haematococcus pluvialis en komt via de voedselketen terecht in dieren zoals garnalen, kreeften, krill, forel en zalm, wat hun roze tot rode kleur verklaart. Zelfs flamingo’s danken hun roze veren aan de consumptie van astaxanthinerijke algen en kreeftachtigen.

Astaxanthine als Antioxidant

Een uniek kenmerk van astaxanthine is dat het niet wordt omgezet in vitamine A in het lichaam, zoals veel andere carotenoïden. Dit betekent dat het direct als antioxidant kan functioneren, en het is een van de krachtigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft. Astaxanthine is tien keer sterker dan andere carotenoïden zoals bètacaroteen en lycopeen, en zelfs dan zeaxanthine. Deze krachtige antioxidant kan zowel binnen als buiten de celwanden vrije radicalen neutraliseren, wat essentieel is voor het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress.

Gezondheidsvoordelen van Astaxanthine

Ontstekingsremmende Eigenschappen

Astaxanthine heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Onderzoek, voornamelijk uitgevoerd op dieren, suggereert dat astaxanthine de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen kan verminderen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam, inclusief oogontstekingen.

Ondersteuning van de Ooggezondheid

Astaxanthine kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de ogen. Met de toename van schermtijd ervaren veel mensen oogvermoeidheid. Studies hebben aangetoond dat supplementen met astaxanthine, variërend van 4 mg tot 8 mg, de symptomen van vermoeide ogen aanzienlijk kunnen verminderen. Dit omvat verbeteringen in scherpstellen en vermindering van roodheid, pijn en droogheid van de ogen. Bovendien lijkt astaxanthine de doorbloeding van de ogen te verbeteren, wat mogelijk een rol kan spelen in de preventie van aandoeningen zoals maculadegeneratie.

Spierherstel en Uithoudingsvermogen

Intensief sporten kan leiden tot spierverzuring en -pijn door de vorming van vrije radicalen. Astaxanthine heeft in dierstudies aangetoond dat het spierherstel na inspanning kan versnellen en spierverzuring kan verminderen, wat het uithoudingsvermogen ten goede komt. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn de eerste resultaten bij mensen ook veelbelovend.

Huidbescherming en Anti-Aging

Astaxanthine zou de huid van binnenuit kunnen beschermen tegen schade door UV-straling, beter dan bètacaroteen. Het kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes, wat het een potentieel anti-aging middel maakt.

Keuze in mijn shop tussen Ernani collageen en doTERRA collageen, verschil?

  • Ernani, heeft de belangrijke stof astataxthine in zijn product zoals je hierboven beschreven ziet.
  • doTERRA, heeft meer soorten collageen in zijn product en het belangrijke NMN. Deze stof remt de natuurlijke veroudering van ons lichaam en dus ook onze mooie huid.