Zonneallergie?
Zonneallergie ontstaat wanneer de huid overgevoelig reageert op ultraviolette straling (uv-straling). Deze uv-straling is aanwezig in zonlicht en kan ook worden gevonden in licht afkomstig van zonnebanken.
Het kan zich plotseling ontwikkelen, zelfs als u voorheen geen problemen had met de zon.
Gewoonlijk treedt huiduitslag op wanneer de huid nog niet is gewend aan zonlicht, wat vaak gebeurt in de lente, of wanneer u midden in de winter op zonvakantie gaat.
De ernst van de huiduitslag hangt meestal af van de duur van blootstelling aan zonlicht of de zonnebank.
Het is ook mogelijk om zonneallergie te ontwikkelen als u niet direct aan zonlicht bent blootgesteld, bijvoorbeeld als u achter glas zat of als uw kleding het zonlicht onvoldoende tegenhield.
Huiduitslag als gevolg van uv-licht en andere stoffen
Maar deze veelvoorkomende warmte-uitslag is geen allergische reactie van het lichaam op zonlicht, maar het gevolg van geïrriteerde en geblokkeerde zweetkliertjes. De huid kan zo haar warmte niet kwijt, waardoor zich (heldere) blaasjes vormen
Sommige stoffen kunnen in combinatie met uv-licht huiduitslag veroorzaken, waaronder:
- Planten, kruiden en fruit, zoals brandnetel, bereklauw, pastinaak, dille, peterselie, kervel, selderij, vijgen en citrusfruit.
- Medicijnen, waaronder bepaalde antibiotica, antischimmelmiddelen, ontstekingsremmers, medicijnen tegen acne, antidepressiva en medicijnen voor diabetes.
- Andere stoffen, zoals bepaalde zonnebrandcrèmes, parfums met muskus of sandelhout.